La bicicleta pública de Lió ofereix millors prestacions que el Bicing
• El sistema pioner de la ciutat francesa, que s'amplia a 4.000 bicis, és més sofisticat i segur
• El Vélo'v funciona les 24 hores del dia i permet abonar-s'hi amb targeta de crèdit a la parada

 

El Periódico, 01.07.07
EDWIN WINKELS
LIÓ ENVIAT ESPECIAL
Barcelona necessitarà moltíssimes més estacions que les 200 amb un total de 3.000 bicicletes amb què, a finals d'aquest any, pretén finalitzar la fase d'implantació del Bicing. Això no només ho diu l'allau de gairebé 70.000 abonats que es troben sovint amb parades sense bicis, sinó que també ho dicta l'experiència del gran pioner mundial del servei de bicicletes de lliure disposició, el que fa gairebé dos anys que funciona a Lió amb el nom de Vélo'v. La ciutat francesa arribarà aquest any a les 300 estacions i 4.000 bicicletes, per a una població de 470.000 habitants, gairebé quatre vegades menys que els 1,6 milions de Barcelona.
París sí que ha estudiat amb lupa l'experiència de Lió --lògic, perquè l'explotació la porta la mateixa empresa-- i no repararà en mitjans a partir del 15 de juliol. A l'àrea dins del bulevard perifèric, on es concentren els 2,1 milions d'habitants, la capital francesa albergarà a finals d'any 1.450 estacions amb 20.000 bicicletes.

GRAN COMPETÈNCIA A
Lió diuen que Barcelona s'ha quedat curta en tot: en previsions d'usuaris, en nombre de bicicletes i en la qualitat dels vehicles. Això sí: els seus responsables admeten que són subjectius: el Vélo'v lionès i el Vélib parisenc els porta l'empresa francesa JCDecaux, mentre que a Barcelona l'explota la nord-americana Clear Channel, la seva gran competidora en el negoci de la publicitat exterior.
Per això, EL PERIÓDICO es va desplaçar a Lió per portar a terme una anàlisi objectiva dels dos sistemes de bicicletes. El resultat és que el Vélo'v guanya per punts el Bicing en gairebé tots els aspectes. El model barceloní porta l'avantatge en dos aspectes: la bicicleta pesa vuit quilos menys i la manera de recollir-ne una --posar només la targeta Bicing en un lector del pal d'una estació-- és més ràpida.
Pel que fa a la resta, la bicicleta de Lió és molt més completa i sofisticada i el sistema d'abonar-s'hi és més àgil i segur, ja que permet comprar en una mateixa estació, amb una targeta de crèdit, un abonament setmanal, que porta a més un codi pin que evita abusos. A Barcelona, els usuaris només s'hi poden abonar a través d'internet o en una oficina central.

SISTEMA D'ANCORATGE
Més coses: a Lió el sistema funciona els set dies de la setmana, les 24 hores del dia. El sistema d'ancoratge és més pràctic, ja que evita que les bicis quedin mal aparcades, com passa sovint amb el Bicing, en què queden fora d'ús si no es pengen bé a la barra. El Vélo'v, a més, porta un plafó informàtic --una mica aparatós, que a París es reduirà de dimensions-- que informa la central de les principals avaries. I, finalment, les mateixes bicicletes ofereixen detalls més elaborats i segurs, com els frens de tambor, el cablejat amagat a l'interior del quadro, una cistella molt pràctica i quatre llums alimentats per dinamo, dos davant i dos darrere. També porten un cadenat amb clau que permet lligar la bici temporalment lluny d'una estació per fer alguna compra o gestió.
"Vam anar a Barcelona a veure què demanava l'ajuntament. Aprofitant la nostra experiència a Lió, el que volíem era millorar encara més la nostra bicicleta, tal com hem fet per a París. Però el que volien a Barcelona era una cosa més senzilla", explica Pascal Chopin, director regional de JCDecaux a la regió de Roine-Alps. A l'ajuntament diuen que Clear Channel va oferir la seva bici per la meitat de preu.
També a Lió la queixa principal dels usuaris és la falta de vehicles disponibles a certes estacions. "El sistema és tan nou que tots n'estem aprenent encara. El que és clar és que allà on s'introdueix es converteix en un èxit immediat", explica Chopin.