L'èxit del Bicing obliga a accelerar la seva implantació total a BCN
• El sistema, amb 22.000 abonats, veu desbordada la previsió d'aconseguir els 15.000 a finals d'any
• L'allau d'usuaris i l'ús intensiu ja comporten problemes de proveïment i manteniment

 

El Periódico, 18.05.07
EDWIN WINKELS
BARCELONA
Ja hi ha qui diu que abans Barcelona era una ciutat en blanc i negre i que ara es veu en blanc i vermell. Són els colors de la bicicleta pública que en a penes dos mesos d'existència ha fet miques tots els pronòstics. El Bicing superava ahir els 22.000 abonats, quan les previsions volien captar entre 10.000 i 15.000 usuaris abans d'acabar l'any. Tots ells han comprat un abonament que permet desplaçar-se per la ciutat a un preu irrisori i fent un exercici saludable. Cada dia hi ha gairebé 700 persones que adquireixen un abonament anual que, fins a l'1 de juliol, costa sis euros.
Les xifres sorprenen l'ajuntament i l'empresa gestora, Clear Channel, perquè el Bicing es troba en la seva fase d'implantació i encara funciona només a mig gas. Les 50 estacions amb 750 bicicletes disponibles solament es troben, de moment, a la part dreta de Ciutat Vella i de l'Eixample. Al Raval i l'Eixample esquerre, a més de l'entorn de l'estació de Sants i la zona universitària, hi ha encara molts possibles interessats.
La intenció era obrir d'un sol cop l'altra meitat d'estacions restants el pròxim 1 de juliol, però ara s'ha decidit posar-les en funcionament durant les pròximes setmanes, a mesura que es vagin construint les barreres on s'aparquen les bicis. Amb 100 estacions i 1.500 bicicletes es completaria així la primera fase. Abans de finals d'any s'ha de doblar aquesta capacitat, i ja s'estudia introduir el Bicing als barris on no estava previst fer-ho.

CARRILS BICI
El problema, sobretot a les zones allunyades del centre, és la carència de carrils bici; actualment tenen 130 quilòmetres i no proporcionen una cobertura total. L'èxit del sistema de transport públic sobre dues rodes també ha suposat altres inconvenients. Un dels problemes principals és que a les hores punta del matí i la tarda unes estacions es queden òrfenes de bicicletes i altres, en canvi, es col.lapsen, de manera que els usuaris han de buscar una altra estació pròxima per poder aparcar la bici.
Amb l'estudi informàtic dels moviments de les bicicletes blanc-i-vermelles, els gestors intenten pal.liar aquests dèficits, encara que la brigada de cinc furgonetes i dos camions que ha de reposar, treure i mantenir les bicicletes no dóna l'abast davant una quantitat tan gran d'usuaris. En teoria, les 750 bicicletes disponibles ara no semblen gaires. Si es veuen tan sovint pels carrers de Barcelona és per l'ús intensiu que se'n fa. Després del primer mes de funcionament cada bici era utilitzada entre dues i tres vegades al dia, però ara la mitjana és de cinc a sis vegades, cosa que representa 4.500 desplaçaments diaris.

FINS A 10 USOS AL DIA
Quan el sistema estigui a ple rendiment se'n podrà analitzar millor l'ús i el moviment de tots aquests vehicles que, de moment, mostren molt de moviment a l'eix des de l'Arc de Triomf fins a les platges. El sistema, en teoria, podria sostenir fins a 10 utilitzacions diàries de cada bicicleta. Ja s'estudia allargar les barres d'aparcament a les estacions més concorregudes. Sobretot al voltant de l'Arc de Triomf i l'Estació del Nord, on les bicis s'esgoten quan al matí arriba una allau de viatgers de fora de Barcelona que es desplacen a la seva feina o a la universitat amb el Bicing. Segons els responsables, l'objectiu principal és que cap de les estacions estigui mai ni totalment buida ni plena, però aquest objectiu no sempre es compleix.
Els usuaris també es comencen a queixar dels defectes que van trobant a les bicis. Canvis de marxes encallats, rodes desinflades o seients massa fluixos són algunes de les crítiques, una conseqüència de l'ús intensiu i d'estar contínuament a la intempèrie. En teoria, aquests problemes tècnics han de ser resolts per la brigada de manteniment, que fins ara s'ha trobat amb molt pocs actes de vandalisme. Els principals danys van ser produïts per un automobilista que va destruir amb el seu cotxe un pàrquing sencer del Bicing.
Aquest diari va comprovar ahir el funcionament del sistema. De les cinc bicicletes utilitzades, una tenia una roda una mica desinflada, fet que augmentava l'esforç necessari, i una altra, un seient que ballava lleugerament. En una ocasió, a l'aparcament de Ramon Berenguer el Gran --a prop de Via Laietana amb Sant Jaume-- quedava a les tres de la tarda només una plaça lliure per deixar la bicicleta, però el sistema de tancament no funcionava. S'havia d'anar a la plaça de Sant Miquel per poder aparcar. A les vuit del vespre, la pàgina web del Bicing informava de tot al contrari en la mateixa estació: 18 places buides i cap bicicleta disponible.
Tots els desplaçaments es van poder fer fàcilment en el màxim permès de 30 minuts. Tot i així, quan es patia un lleuger retard, per exemple per una conversa per telèfon, es va optar per aparcar la bicicleta en la primera estació disponible i allà mateix agafar-ne una altra, amb dret a una altra mitja hora. No obstant, va ser un inconvenient desplaçar-se pel Paral.lel i el Raval sense tenir cap estació pròxima, a l'espera que el sistema s'hi implanti el mes que ve.